LMBTQI+ szemlélet

Az LMBTQI+ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, interszexuális, aszexuális és egyéb szexuális és nemi kisebbséghez tartozó) emberek heteroszexuális és cisznemű társaikhoz hasonlóan általában egy összetett, többgenerációs családi rendszerben nőnek fel, számos hiedelmet és mintát születési családjukban és az azt körülvevő társadalmi környezetben sajátítanak el, ugyanakkor identitásukat és orientációjukat egy domináns (esetenként intoleráns vagy homofób/transzfób) hetero- és cisznormatív társadalomban élik meg. LMBT

Élethelyzetük, nehézségeik így egyrészt hasonlóak heteroszexuális, cisznemű társaikéhoz (pl. életciklus váltások, párválasztás, elköteleződés, gyermekvállalás, családi kapcsolati vagy kommunikációs nehézségek a születési családban vagy a párkapcsolatban, szakítás, gyász), másrészt ezeket legtöbbször átszövi a titkolózás, az elutasítottság, a stigmatizáltság, a coming out (előbújás) igénye vagy kényszere, gyakran a jogi egyenlőtlenség vagy szabályozatlanság keltette bizonytalanság is.
Az azonos neműek párkapcsolata és családja általában kevésbé látható, kevesebb társas támogatást kapnak, ami megnehezítheti a megküzdést, sérülékenyebbé teheti ezeket a kapcsolatokat és családokat.

Terápiás munkánkban törekszünk az LMBTQI+ emberek sajátos tapasztalatait figyelembe vevő és elfogadó légkör kialakítására, az egyéni tapasztalatot meghatározó párkapcsolati, családi, transzgenerációs és társadalmi hatások komplex megértésére és átdolgozására.